Ansichtkaarten

Amsterdam

Genealogie

 

 

Verzamelaarscollectief Charlotte Huiskes.  

 

Recepten

Fotobladen Rosita

Wouter Sterk

 

 

 HomeAnsichtkaartenStamreeksenReceptenRositaWouter SterkGerben D. WijnjaLinks
 

 

 

 

Gerben D. Wijnja

De Cafetaria

 

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |

 

Als liefhebbers van goede frites/patat kunnen we eigenlijk niet om een pagina heen die iets over deze snack behandelt, die de plek waar het wordt gefrituurd en genuttigd beschrijft in woord en beeld. We noemen deze pagina dan ook De Cafetaria. We hopen op een smakelijke invulling waarbij we het met geschiedenis, persoonlijke herinneringen en aanverwante nieuwtjes en bijzonderheden een plekje willen geven.

 

Artikel uit geïllustreerd weekblad Katholieke Illustratie van 30 januari 1936, nummer 18.

 

 

"Was die bouillon niet heerlijk, meneer?"

 

"De buffetten zijn wel voorzien."

 

 

"De fotograaf mag ons knippen, hoor, want 't potje bier smaakt goed."

 

"Een broodje 'ros' - dun snijden maar veel'"

 

 

Ooit dé cafetaria van Amsterdam, Hecks Popularis, Rembrandtplein 2.

Onze webbouwer en trouwe bezoeker Roelie Spanjaard-Visser, van www.spanvis.nl, wist zich dit cafetaria nog goed te herinneren. Ze mailde ons: “In het cafetaria op het Rembrandtplein nummer 2 ben ik vaak geweest met mijn vader. Altijd als wij naar Amsterdam gingen, gingen we daar ook heen. Je had er ook lekker ijs met die warme chocola erop. Het was een feest altijd.”  

www.spanvis.nl

 

Hecks 

 

Heck's Victoria lunchroom, Rembrandtplein 11-15.

 

Een Amsterdamse cafetaria uit de jaren zestig/zeventig, snackbar Flora, Amstelstraat 37.

 

We hebben voor we in het hele land de frites/patat gaan testen eerst maar eens zelf patat gemaakt. Op de ouderwetse manier: een pan met frituurnet en twee liter vet op het gas. De ouderwetse zwarte frituurpan met frituurnet is te koop bij alle Blokkers.

Het Bintje is de ultieme fritesaardappel, maar niet altijd overal te krijgen. Wij vonden goede aardappelen bij de Jumbo: kruimige aardappelen klasse I extra groot. 
Na het schillen van de aardappelen hebben we ze een paar uur laten rusten in zout water, daarna drooggedept en in de gewenste grootte gesneden, medium Vlaamse frieten. Goed frituurvet is vloeibaar frituurvet Crispy, ook van de Jumbo. Volg de aanwijzingen voor het gebruik. Een hoeveelheid van ongeveer twee ons wordt voorgebakken, dat mag rond de 150 graden, het afbakken gebeurt op 175 graden. Bij het voorbakken kleurt de frites nog niet bruin, bij ons wel door waarschijnlijk iets te hoge temperatuur. Bij het afbakken is aan de kleur te zien wanneer de patatjes goed zijn.

Er is een keur aan mayonaises die wij gekeurd hebben. Hellmann’s mayonaise was favoriet en de zoetere Calvé mayonaise een goede tweede. Zelfgemaakte mayonaise is lekker, maar vanwege de kans op salmonella niet aan te bevelen. Tenminste, wij hebben het niet geprobeerd.

 

 

 

 

 

 

 

De vijf beste friteszaken in Amsterdam, bron Het Parool van 13 oktober 2015.

 

De eerste straatverkoop van 'pommes frites' in Amsterdam.

 

Rotterdam, 5 januari 1927.  

 

 

 Bron: Leeuwarder Courant van 17 oktober 2015.

 

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |

 

Home

 

 


Disclaimer