Ansichtkaarten

Amsterdam

Genealogie

 

 

Verzamelaarscollectief Charlotte Huiskes.  

 

Recepten

Fotobladen Rosita

Wouter Sterk

 

 

 HomeAnsichtkaartenStamreeksenReceptenRositaWouter SterkGerben D. WijnjaLinks
 

 

 

 

Kurt Ard

 

 

 

  “De voorplaat" 

"De knapste voorplaten die Panorama sieren, zijn sinds jaar en dag getekend door Kurt Ard. Zijn stijl is zo raak en zijn techniek zo geraffineerd, dat iedereen ervan onder de indruk raakt. Zijn plaat van deze week zit weer vol humoristische trekjes. “De idee is: ik heb geen idee. Er ligt een heel jaar voor me, met tweeënvijftig weken. Het zijn tweeënvijftig uitdagingen, maar mijn papier is blank en mijn hoofd leeg. Peter, mijn zoontje, kijkt op het tekenbord of er al wat op staat, maar het papier is zo maagdelijk als een top van de Himalaya.”

Voorplaten verzinnen en tekenen is het vak van Kurt Ard en wij willen over deze begaafde medewerker graag iets meer vertellen. Wij hopen daarmee tevens de nieuwsgierigheid van tal van lezers te bevredigen. In de eerste plaats moet u dan weten, dat een tekenaar (evenals een fotograaf en een schrijver) door de Conventie van Genève het recht heeft gekregen zijn produkt eenmaal in elk land te verkopen, tenminste wanneer hij niet in vaste loondienst is van een bedrijf. Kurt Ard is zo’n vrije vogel. Hij woont in Holte, een aardig dorp in Denemarken, niet ver van Kopenhagen, en heeft zijn studio aan huis. Hij deelt zijn tijd zelf in, bepaalt bij voorkeur zelf wat hij gaat tekenen en zendt zijn platen op goed geluk naar zijn vaste afnemers. Dat zijn er zes, waarvan de bekendste zijn: Family Journal in Denemarken, Hör Zu in Duitsland en Panorama in Nederland. Hij kan hoge honoraria bedingen en dat geeft hem de kans een fijn huis, geheel ontworpen en ingericht door hemzelf, te bewonen met zijn vrouw Ulla. Kurt en Ulla hebben twee kinderen: Peter van vijf en Pia van twee. De aandachtige lezer zal hen meer dan eens op onze voorplaten hebben aangetroffen, want kinderen zijn een onuitputtelijke bron van humor en papa is rap met de tekenstift.

Bij zijn bezoeken aan Panorama in Haarlem toont Kurt Ard zich altijd een bijzonder gezellige gast. Hij vertelt met liefde van zijn geboorteland, dat hij een zekere verwantschap toekent met Nederland, en praat over ons land met de typische scherpzinnigheid van de buitenlander, die beroepshalve de mensen om hem heen gadeslaat. Hij verzuimt nooit een uurtje door de oude binnenstad te dwalen om antiquiteiten op de kop te tikken, want hij gelooft in romantische dingen in zijn interieur, zoals koperen kandelaars, tinnen bekers, en oude kasten. Over nieuwe ideeën voor platen moet je hem liever niet lastig vallen. Hij bedenkt liever zelf wat hij wil tekenen. Een typische Panorama-voorplaat is geen daverend lachsucces, geen idiote mop, geen dolzinnige situatie, maar een simpele anekdote uit het dagelijks leven. Dat moet je zelf hebben meegemaakt of gezien. Dat ontdek je met het kunstenaarsoog, afgericht op dergelijke situaties. De kleine humor van een sok die meer gat dan sok is. De platen die Kurt Ard levert, zijn tweemaal zo groot als het formaat van ons blad en elk detail is haarfijn neergezet. U kunt zich voorstellen dat Kurt Ard over één plaat twee weken tot een maand doet. Herinnert u zich de prent van de telefonerende mevrouw, op Panorama nummer 46? Dat waren twintig koppen. Twintig gelaatsstudies, Kurt Ard schilderde er één per dag. Daarom zijn onze voorplaten heel wat kostbaarder dan de gefotografeerde omslagen van andere weekbladen. Het is jammer dat wij u niet elke week een meesterwerk van zijn hand kunnen bieden. Ze zijn er doodeenvoudig niet. Maar die er zijn, zijn verbluffend, en een lijstje waard."

Weekblad Panorama, vijftiger jaren.

 

 

 

  

 

 

  

 

 

 

     

      

Panorama 1964. Zo luidt Kurt Ards karakteranalyse van enkele afbeeldingen van de voorplaat. 1. Geladen met energie, doelbewust. 2. Gebrek aan zelfvertrouwen, snel beïnvloed. 3. Krachtdadig, logisch en methodisch denker. 4. Onpraktisch, weinig verbeeldingskracht. 5. Eeuwige twijfelaar, doet alles half. 6. Geen humor, rustig, brede opvattingen.

 

 

 

"De achterplaat"

 Weekblad Panorama oktober 1968

 

 

 

 

Bron: Panorama nummer 51 uit december 1968.

 

Home

 

 

 


Disclaimer