Bruine bonensoep
Pond bruine bonen
2½ liter water
Zout (ca.10 gram)
Pond uien
60 gram margarine
Laurierblad, peperkorrels
30 gram mager rookspek
3 ons krabbetjes
1 bosje selderij
Bruin van jus
Peper
Aroma
1 rookworst
De bonen
wassen en met het water en zout 12 à 24 uur laten weken. De uien
schoonmaken, kleinsnijden en in de margarine bruin fruiten. De bonen
met het weekwater, laurierblad, peperkorrels, spek en de krabbetjes
toevoegen en gaarkoken in ongeveer 1 uur. Spek en vlees uit de pan nemen,
het grootste gedeelte van het vocht afschenken en bewaren. Het
laurierblad verwijderen en de massa van bonen, uien, kruiden enz. fijnstampen en al roerende langzaam verdunnen met het vocht. De
kleingesneden selderij toevoegen, nog ongeveer een kwartier laten
doorkoken en afmaken met bruin van jus, aroma en peper. Plakjes
worst even mee verwarmen. |