Erwtensoep
Pond spliterwten
2½ liter water
4 bouillonblokjes
Heel vroeger: varkenspoten of deel
van de varkenskop, daarna: halskarbonade of krabbetjes
½ pond prei
½ selderieknol
4 grote aardappelen
1 winterwortel, 1 bosje selderij
Peterselie
1 (Hema)rookworst
Van het vlees, bouillonblokjes en
water een dag van tevoren bouillon trekken. Spliterwten toevoegen,
aan de kook brengen en ca. 1 uur zachtjes laten koken. De
schoongemaakte, gewassen en kleingesneden groenten, aardappelen en
het bosje selderie toevoegen en nog ongeveer 20 min. laten doorkoken
onder nu en dan roeren. Het vlees fileren en de worst in plakjes
snijden en samen met de fijngeknipte peterselie even laten meewarmen.
In plaats van varkensvlees zijn heel goed runderstaart en
kalfsgehaktballetjes te gebruiken. Het varkensvlees dreef als
drijfijs op de soep. De soep werd gegeten met brood, maar zonder
boter, want volgens Oma was de soep al vet genoeg.
Toe werd er vaak een pap gegeten om
de (peulvrucht)eiwitten te binden.
|