Knoedels met gist (Hefeklösse)
Voor 10 tot 12 knoedels
30-40 gram gist
¼ liter lauwwarme melk
500 gram bloem
50 gram suiker
1 pakje vanillesuiker
50 gram boter
1 ei
Zout
De gist in stukjes breken en in 3
eetlepels lauwwarme melk oplossen. Van de bloem, suiker,
vanillesuiker, gesmolten boter, het ei en een beetje zout met de
rest van de melk en de opgeloste gist het deeg bereiden. Het deeg op
een warme plaats 30 min. laten rijzen. Uit het deeg 10 tot 12
knoedels vormen en deze op een bebloemde plank weer laten rijzen.
Een brede pan voor tweederde met kokend water vullen, een doek
erover spannen en vastmaken aan de handvatten, de knoedels op het
doek leggen en met een deksel afdekken. De knoedels 10 tot 15
minuten in de damp gaar laten worden. (Het water mag niet te hard
koken!). Als de knoedels gaar zijn, dan moeten ze iets met een vork
uitgerekt worden zodat de damp kan ontsnappen. De knoedels stapelen op een
voorverwarmde schaal en overgieten met bruin gebakken boter en
serveren met pruimen- of een andere fruitmoes.
|