Rozijnenbrood
1 pond bloem
6 gram zout
Geraspte citroenschil
50 gram basterdsuiker
½ ei
30 gram gist
2 dl. melk
30 gram margarine (plantaardig)
35 gram roomboter
1 pond rozijnen
Van de bloem, zout, geraspte
citroenschil, de basterdsuiker, het halve ei, de gist, de melk, de
gewelde en afgedroogde rozijnen en de (gesmolten) boter een soepel
deeg maken. Het deeg op een tamelijk warme en vochtige plaats ca.
drie kwartier laten rijzen. Van het deeg een lap maken en stevig
oprollen, met de naad naar beneden in een ingevet broodblik leggen
en aandrukken. Het deeg opnieuw laten rijzen tot het blik gevuld is.
Dat duurt ongeveer drie kwartier. Het blik op een rooster in de oven plaatsen,
die is voorverwarmd op 220 graden, en in ongeveer een half uur tot drie
kwartier gaar en bruin laten worden.
Het brood aan de bovenkant nat maken
en nog 1 minuut in de oven laten staan, daarna keren en op een
rooster laten uitdampen.
|