Spinazie
2 kilo verse spinazie
Zout
Ongeveer
20 gram roomboter
10 gram bloem
3 witte in staafjes gesneden
boterhammen
Boter om in te bakken.
De spinazie goed wassen en de
blaadjes niet kneuzen, het waswater mag niet groen worden. De
spinazie laten uitlekken, met zout opzetten, vlug de kook erover
laten gaan, en nog een keer omleggen met de schuimspaan. De spinazie
afgieten en even laten uitlekken (vocht bewaren). Een roux maken van
de boter, bloem en kookwater. De staafjes brood bakken in de boter en als soldaatjes in
de spinazie steken.
In vroeger jaren werd de spinazie
altijd heel fijngehakt (met die bijl met versleten rood handvat,
op de houten plank met opstaande rand), later liet Oma de blaadjes de
blaadjes.
Bij spinazie gaf Oma altijd gekookte
eieren. Deze maaltijd was de verjaarskeuze van Dory.
Van het kookwater maakte ze ook vaak
spinaziesoep door er bouillonblokjes aan toe te voegen en het te
binden met een roux van boter, bloem en melk, maar dat kan nu
absoluut niet meer; het groentenat is gevaarlijk want het bevat veel
te grote hoeveelheden nitraat. (Dit blijkt anno 2009 inmiddels ook
weer achterhaald)
|